Diş çürükleri; günlük hayatta asitli yiyecek ve içeceklerin fazlaca tercih edilmesi, florürden yoksun su tüketilmesi ve diş macunu kullanılması, vitamin ve mineral eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra aşırı ağız ve diş sağlığına yeterli özenin gösterilmemesi durumunda gelişir.
Ağızda yaşayan bakteriler, “modern gıda”larla birlikte aşırı tüketilen işlenmiş şekerin içerisindeki karbonhidratın dişlere yapışıp kalan kalıntılarıyla beslenir ve asit üretirler. Zaman içerisinde üretilen asitler diş minesini eritip hasar oluşturarak dişlerin çürümesine sebep olur.
- Vücuda zararı saymakla bitmeyen şekeri azaltmak ağız ve diş sağlığınızın da korunmasına yardımcı olur.
- Besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmenizi sağlar.
- Diş macunu tercihinin florür içeren markalardan yana kullanılması su ile alamadığımız florürün eksikliğinin giderilmesinde az da olsa rol oynar.
- Günde iki kez dişlerin fırçalanması ve diş eti ile dişlerin arasının diş ipi kullanılarak temizlenmesi asit oluşumunu ve çürüklerin gelişmesini önler.
- Ara öğünlerde ve atıştırmalıklarda işlenmiş şeker içeren gıdalar ve içecekler yerine doğal şeker içeren taze meyveleri tercih etmek dişlerin extra karbonhidrata ve aside maruz kalma sıklığını azaltır.
- Hiçbir şikayet olmasa bile 6 ay aralıklarla diş hekimine muayene olmak gelişebilecek hastalıkların önlenmesini sağlar ve henüz ağrı ve sızı ile belirti vermeyen; fakat başlamış olan hastalıkların ilerlemesini engeller.
Tek bir çürüğün bile ciddi hastalıklara sebep olabileceği unutulmamalıdır!
Son yorumlar