İmplantın hastaya uygulanmasındaki aşamalar nelerdir?
Teşhis ve Tedavi Planlaması: Hastanın kemik yapı ve miktarının uygunluğu klinik ve radyolojik olarak tespit edilip, hastanın istek ve gereksinimleri doğrultusunda iyi bir implant tedavi planlaması yapılmasıdır.
İmplant Cerrahisi: Genelde ilgili bölgenin lokal anestezisi ile yapılan implant cerrahilerinde, yapılacak işlem süresi ve cerrahi tipine göre genel anestezi de tercih edilebilmektedir. Cerrahi olarak implant yerleştirilmesi sırasında tüm steril şartlar yerine getirildikten sonra uygulanacak implant sistemine göre çene kemiğinde yapılması planalanan yerlere özel diriller ile implant boşlukları hazırlanarak ve implantlar bu boşluklara yerleştirilmektedir.
İyileşme Süreci: Diş eti iyileşme süreci; 7-10 gün sonra varsa dikişlerin alınmasıyla son bulur. Fakat diş etine göre çok yavaş iyileşen kemik dokusu için bu fizyolojik süreç ortalama 3-6 aydır. Kemik ilavesi gibi ileri cerrahi işlemlerde bu süreç daha da uzayabilmektedir.
Protezlerin Yapım Aşaması: İmplant destekli protezleri sabit ve hareketli olarak ikiye ayırabiliriz. Sabit protetik tedaviler; kron ve köprü şeklinde yapılarak hastanın kaybettiği doğal diş fonksiyonu tamamen geri kazandırmaktadır.Hareketli protetik tedavilerde ise hastanın takıp çıkarabileceği damakların implantlarla çok iyi tutuculuğa sahip olmaları sağlanabilmektedir.
İmplant her hastaya yapılabilir mi?
Hastalarımızın genel sağlık durumları öncelikle iyi değerlendirilmelidir. Sistemik hastalıklar nedeniyle kanama, enfeksiyon riski taşıyan, yeterli bakım yapamayacak, çene kemikleri tedaviye uygun olmayan hastalarımızın implant dışındaki protetik tedavilere yönlendirilmesi gerekmektedir. Bunların dışında genel sağlık durumu iyi, kemik olarak yeterli olan ve kemik gelişimini tamamlamış her hastaya her yaşta implant tedavisi uygulanabilmekted
Diş çekiminden sonra hemen implant yaptırabilir miyim?
Diş çekiminin yapıldığı sırada hemen implant uygulamaları yapılabilmektedir, bu işlem immediate implant cerrahisi olarak adlandırılır. Başarılı olunması için çekilen diş bölgesindeki kemik ve enfeksiyon durumu dikkatlice değerlendirilip, karar verilmelidir. Hemen yerleştirilmeyecekse hasta çekimden 6-8 haftalık kemik iyileşmesi sonrasında implant yaptırabilir. Çekim sonrası diş eksikliğinin kısa sürede giderilmesi hem mevcut kemiğin korunmasını hem de dişilerde oluşabilecek kaymaları önleyecektir. Özellikle üst çenede arka azı dişlerin köklerinin anatomik olarak sinüsle ilişki içerisinde olması çekim sonrası kemikte erimeyi hızlandırmaktadır, kemik ilavesi ihtiyacına yol açmaktadır.
İmplant tedavisi zor ve ağrılı mıdır?
Hayır değildir, cerrahi işlem tamamen ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Zorluk bakımından her hasta farklı bir anatomi ve metabolizmaya sahiptir. Her hastaya yapılacak implant tedavi ve planlaması farklı olabilmekte ve kemik yapı ve miktarları değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi öncesi hekim tarafından hastanın detaylı ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, bu sürecin rahat geçirilmesini sağlayacaktır.
İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplant çevresinde sağlıklı kemik doku ve dişeti varoldukça implant devamlılığını korumaktadır. Doktorunuza yapacağınız düzenli kontroller ve implantların yapım aşaması tamamlandıktan sonra hastanın iyi bir ağız hijyeni ve bakımı implantın ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Yaşlanmaya bağlı fizyolojik kemik kayıpları implantın ömrünü etkileyen olumsuz faktörlerden biridir. Sigara kullanımının da dişeti hastalıklarında ve kemik kayıplarında aktif rol oynadığı ve implant ömrünü etkilediğini yapılan araştırmalarda görmekteyiz.
Diş implant fiyatları ne kadardır?
Diğer tedavi ücretlerinyle kıyaslandığında kullanılan materyal nedeniyle implant tedavisi daha pahalıdır. Yapılacak implant sayısı ve protetik tedavi tipi de bu ücreti etkilemektedir. Bununla birlikte yaşam kalitesini arttırması ve hastalar için daha uzun vadeli çözümler sunması günümüzde hasta ve hekimler için implant tedavisini vazgeçilmez kılmaktadır.